Într-o țară cu 20 de milioane de antrenori, poziția de selecționer al echipei de fotbal este una dintre cele mai dificil de gestionat. Și tot dificil este să comentezi alegerile selecționerului Anghel Iordănescu atunci când ești antrenorul unei echipe din Liga 1 și te numești Edward Iordănescu. Fiul lui Tata Puiu a acceptat propunerea ProSport de a analiza situația echipei naționale a României înaintea debutului cu Franța, antrenorul de 37 explicând cititorilor unele dintre alegerile tatălui.
Edi, ai avut trei jucători în lotul extins, doi au plecat acasă. Ai discutat până acum cu Ropotan și cu Hora? Da, am vorbit! Îmi pare rău pentru ei, și-au făcut speranțe mari, dar din păcate nu sunt la Campionatul European. Am încercat să îi încurajez, să le ridic moralul și să îi fac să facă o paralelă cu situația lor de acum un an.
Ce situație? Înainte să vină la Pandurii. Față de momentul acela, ei au făcut un progres important. Hora e golgheterul României și a intrat în circuitul echipei naționale. Ropotan a fost foarte util și a reintrat în circuitul echipei naționale. Faptul că s-au regăsit în lotul de 28 care au fost în cantonamentul din Italia înseamnă mult, depinde de ei ce pași fac în continuare. Turneul final e un lucru extraordinar pentru orice jucător, dar viața merge înainte.
Ai cerut și ai primit explicații din partea lui Anghel Iordănescu pentru cei doi jucători ai tăi care au fost lăsați acasă? Nici nu le-am cerut și nici nu le-am primit. Suntem într-o țară în care fotbalul e un fenomen și e un revers al medaliei: toată lumea are opinii și toți se pricep la fotbal. Și asta nu e rău, nu judec opiniile nimănui, însă e grav când crezi că le cunoști pe toate și când ai opinii distructive cât timp nu ai vreo responsabilitate. Trebuie să acceptăm că responsabilitatea e la un singur om și la staff-ul lui, ei răspund, ei vor fi judecați în funcție de rezultatele pe care le vor avea acolo. Selecția e un subiect foarte complex și nu vom ajunge niciodată la un numitor comun. Fiecare are alte opinii și alte preferințe.
„Nu știu cum a fost ales căpitanul, dar un lider nu se fabrică!”
Ce am dus în Franța este tot ceea ce putem noi da mai bun în momentul de față? Fotbalistic, firește! În mare măsură, noi avem un nucleu de 40 de jucători care puteau să ocupe cele 23 de locuri. Sigur, noi analizăm de afară, ne dăm cu părerea, dar în interior lucrurile stau diferit. Există o strategie, o filozofie de joc, o tactică personalizată pentru fiecare dintre jocuri. Într-un fel joci cu Franța, altfel vei încerca să joci cu Elveția și cu Albania. În funcție de structura de joc există un profil de jucător pentru fiecare poziție. Ei și-au ales ce au considerat mai util, nu vreau eu să le analizez criteriile de selecție. Însă repet, pe lângă cei 23, undeva până la 40 de jucători puteau emite pretenții în mod obiectiv la convocare.
Tu cum vezi problema acordării banderolei? În general, dar în special în cazul naționalei. Cui îi dai banderola, celui mai experimentat sau celui în care vezi potențial de lider? Dacă ne uităm în fotbalul mare, la exemple care prezintă garanții, sunt abordări diferite de la antrenor la antrenor. Unii pun jucătorii să-și aleagă căpitanul, alții care numesc căpitanul, alții care rotesc căpitanul. Cert e că există un numitor comun: prin orice decizie e numit căpitanul, el trebuie să fie un lider. Și un lider nu se poate fabrica. Dacă vrei să impui un lider, iar el nu e acceptat, niciodată nu vei obține un efect pozitiv. Apoi trebuie valoare, pentru că degeaba ai porniri de lider dacă n-ai valoare. Valoarea e primul lucru pe care un fotbalist îl recunoaște la alt fotbalist. Apoi să fie un temperament și un caracter puternic, să facă legătura între o echipă și stafful tehnic. Nu știu cum a fost ales căpitanul la națională, dar Raț are un nivel, e valoros, e matur. Apoi Chiricheș, are o valoare importantă, e recunoscut de grup. Vom vedea cine va fi, dar e foarte important ca acel căpitan să transmită lucruri echipei!
Generația tânără de antrenori folosește instrumentele noi pentru a-și face meseria. Anghel Iordănescu este un antrenor modern, unul care se folosește de tehnologiile disponibile în momentul de față? Cred că în fotbal se lucrează din ce în ce mai mult științific, e nevoie de documentare, de informație, de analiză, de planificare. Iar tehnologia îți oferă, așa e, multe soluții în clipa de față. E obligatoriu pentru un antrenor în perioada asta a fotbalului să apeleze la aceste mijloace. În ce-l privește pe tatăl meu, prin modul în care a fost educat, el a pus preț pe detalii. Sunt sigur că nu întâmplător și-a ales trei colaboratori care veneau din postura de antrenori principali, fiecare cu rezultate bune, foarte bine pregătiți. A fost foarte conștient, cel puțin așa interpretez eu decizia lui de a construi acest staff, că aproape zece ani de lipsă din fotbal însemnau anumite minusuri. El știe lucruri despre fotbal, are experiență și asta înseamnă foarte mult. Dar ca să poți beneficia de toate aceste mijloace a apelat la cei trei.
Avem pretenții prea mari de la echipa națională? Asta în contextul în care mai toate echipele au probleme financiare sau de organizare și nu mai însemnăm nimic în cupele europene. Una dintre marile greșeli, poate cea mai mare pe care o fac suporterii, este faptul că din prea multă pasiune nu este în totalitate realist. Pretențiile și așteptările unei părți a suporterilor nu sunt în conformitate cu potențialul pe care-l avem. Echipa națională e oglinda competiției, chiar și stranierii tot din competiția internă provin. Ori noi suferim la toate capitolele, infrastructură, stabilitate financiară, organizare, copii și juniori. Și astea sunt doar așa, la prima vedere. Fotbalul nostru suferă foarte tare, iar această fabrică nu mai produce. Mă refer la competițiile noastre interne.
„Cu Franța vom fi defensivi, e normal. Dar cu Albania vom controla, vom ataca”
Jucătorii noștri sunt conștienți de lucrurile astea? Dacă citiți printre rânduri în declarațiile lor atunci când spun că se bazează pe forța grupului, pe unitate, pe stare de spirit, o să deduceți că și ei sunt conștienți de minusurile pe care le avem. Și că nu mai suntem forța din trecut. Trebuie să ne înțelegem nivelul și să fim atenți la ce vom face în anii următori.
Noi am anticipat în ProSport niște surse pentru posibilele surprize plăcute la EURO. Popa, Stanciu sau Andone erau nominalizați, tu vezi alte nume? Toți cei din acest lot sunt jucători cu valoare… (este întrerupt de reporter)
Ă‚sta e un răspuns diplomat. Nu, o să vezi. Dacă faci referire strict la cei care pot face diferența pe fază ofensivă, sigur, ne uităm de la mijloc în sus. Dacă luăm în calcul meciul cu Franța, când probabil vom avea un centru de greutate mai jos, liniile vor fi mai jos și vom pune accentul pe organizare… (este întrerupt din nou)
Așa dau antrenorii definiția unui stil defensiv? (râde) Mai cosmetizat, da. Dar asta este realitatea. Inevitabil, Franța va avea mai multe momente în care va controla, ne-am minți să credem altceva. Vom fi nevoiți să punem mai mult accent pe comprimarea echipei și a spațiilor, pe intensitate, agresivitate, defensivă și mult pe tranziție. Iar într-un astfel de meci pot ieși la rampă jucătorii de explozie.
Dar cu Albania? Acolo ar trebui să avem mai mult inițiativa, să controlăm ritmul, să avem posesie. Atunci pot să apară jucătorii care se descurcă mai bine în criză de timp și spațiu. Un Sânmărtean, un Nicușor Stanciu, cei care au abilitate tehnică mai bună. Să nu uităm atacanții, avem jucători de execuție, toți trei pot să aducă un plus de care avem nevoie.
Semnezi azi, acum, pe înfrângere cu Franța, pe egal cu Elveția și pe victorie cu Albania? (râde) Semnez pe orice scenariu de calificare. Semnez și pe trei egaluri, dacă ne vor duce mai departe. Pentru fotbalul românesc, această calificare e o gură extraordinară de oxigen. Dacă vom avea și o performanță bună, măcare ieșirea din grupă, putem revigora fotbalul românesc dacă luăm deciziile bune. Altfel, ne îmbătăm cu apă rece, ascundem mizeria sub preș. Nu vom schimba nimic!
Vezi vreo surpriză la acest EURO? Surprizele la un mondial sau un european nu prea merg până la capăt, au fost doar puține excepții, o Grecia, o Danemarca! Surprizele se cam opresc prin sferturi, maximum semifinale. După care valoarea face diferența.
„Mi-e imposibil să spun nu naționalei, dar nu e momentul. Ne trebuie un selecționer experimentat”
Practic, ne-ai spus că va câștiga tot Germania! (râde) Sunt favoriți. Și ei și spaniolii. Iau și Franța în calcul, că e țară gazdă. Au carențe defensive, suferă un pic, dar dacă își va controla ofensiv adversarul nu va avea probleme. Dar revin, campioana europeană nu va fi o surpriză, dar cred că vom putea vedea o surpriză până cel mult în semifinale.
Favorita ta care e? Cine crezi că va câștiga EURO? Germania sau Spania! Deși spaniolii au avut un ultim turneu dezastruos, uitați-vă la nivel de club de au făcut. Asta le dă posibilitatea unei regenerări foarte rapide. Cum am văzut că arată în ultimele jocuri, am observat că au reclădit din mers.
Ce știi sau ce simți? Continuă Anghel Iordănescu la națională după EURO? De știut, nu știu. De simțit? Probabil că ce se va întâmpla la EURO va conta foarte mult, dar din ce am simțit eu și din ce pot anticipa cred că se va opri. Știm că nu și-a dorit foarte tare să revină și mai puțini știu că și după calificare a luat în calcul să se oprească.
Ultima întrebare, răspuns cu da sau nu. Există posibilitatea să îl înlocuiești la echipa națională? E o întrebare provocatoare, necesită un răspuns complex.
Ai driblat răspunsul! Mi-e imposibil să mă rezum la da sau nu. Întotdeauna aș spune da echipei naționale, dar nu cred că este momentul. Am introdus ambele variante în răspuns. Echipa națională trebuie să se reclădească și e important ca următorul selecționer să fie unul foarte, foarte experimentat. Chiar dacă vin din valul tânăr și cred că noul val e de perspectivă, momentul prin care trece naționala necesită un antrenor experimentat.
CITEȘTE ÎN CURÂND PE PROSPORT PARTEA A DOUA A INTERVIULUI CU EDI IORDĂ‚NESCU. VEZI CE SPUNE ANTRENORUL DESPRE PROBLEMELE PANDURILOR, DESPRE INTERESUL CLUBURILOR MARI PENTRU JUCĂ‚TORII GORJENILOR ȘI DESPRE ROLUL UNOR JUCĂ‚TORI PRECUM RĂ‚DUȚ SAU SĂ‚PUNARU LA PERFORMANȚA ECHIPEI.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER